
De globala målen och Agenda 2030 syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser. De globala målen är integrerade och odelbara och balanserar de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga. (Hämtat från Regeringens webbplats)
Agenda 2030 syftar till att skapa hållbar utveckling på jorden och behovet är skriande. Därför vill vi ägna årets antologi till detta med fokus på social och/eller miljömässig utveckling för som vi kan läsa på Kulturrådets hemsida:
Kulturrådet är övertygat om att konst- och kulturaktörer spelar en avgörande roll får att uppnå agendan och konstaterar att kulturaktörer, institutioner och fria utövare redan är med på Agenda 2030-tåget, och har varit med där redan innan världssamfundet fattade sina beslut.
Varför är titeln fotavtryck? Vad pratar ni om? Vad är Agenda 2030 egentligen och är det samma som de globala målen? Är Sverige bättre eller sämre än andra länder? Vad är social hållbarhet? Är det en slump att människan och planeten verkar bli utbrända samtidigt? Kan man jobba ihjäl sig?
Vi har här samlat lite länkar för den som vill fördjupa sig eller behöver inspiration:
Agenda 2030 och de globala målen från Regeringens hemsida
En liten film om Agenda 2030
Mer om Overshoot Day på WWF
Hur beräknas ekologiska fotavtryck?
Happy Planet Index
Lever du klimatsmart? Testa här
Vad är social hållbarhet?
Sexdubbling av sjuskrivningar pga stress
Avhandling på ämnet utbrändhet
Stressen i Sverige
Förbjudet att bli utbränd (Blogg)
Karoshi – att jobba ihjäl sig
Kulturrådet om agenda 2030
Vad är ekopoesi?
Mer om ekopoesi
En ekopoet